sundinrevision.se

Ny momslag

Riksdagen har beslutat om en ny momslag, vilken är en omarbetning av nuvarande momslag. Syftet är att göra lagen mer lättförståelig och lättillämpad.

Den nya momslagen får en ny struktur, ett modernare språk och är anpassad till EU:s momsdirektiv vad gäller begrepp, struktur och systematik. Lagen är uppdelad i 24 kapitel som i stor utsträckning följer momsdirektivets uppdelning. Som en konsekvens av detta blir det även följdändringar i flera lagar och tanken är att alla frågor som rör moms ska finnas i en och samma lag.

I den nya lagen kommer det även att införas bestämmelser om särskilda ordningar för moms vid distansförsäljningar av varor och tjänster samt vissa bestämmelser om frihet från skatt vid import m.m. som endast avser moms. Dessa regler har tidigare funnits i speciallagar, men kommer istället att införas i den nya momslagen.

Riksdagen har även beslutat att det s.k. konkurrensrekvisitet ska kompletteras och anpassas till momsdirektivet, vilket innebär att de svenska reglerna inte ska kunna tillämpas snävare än direktivet. Som en följd av detta kommer det i lagen t.ex. tydliggöras vad som gäller när ideella föreningar säljer tjänster internt.

Den nya lagen träder i kraft den 1 juli 2023.